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Subject:  Application of 18 U S.C. § 208 to Service on Boards of Standard-Seting.
Organizations

“This responds o your request of August 10, 1998 for our opinion whether, absent a waiver,
18 US.C. § 208 would forbid emplayees of the executive branch from serving, in their offcial
capacities as members of the hoards of private voluntary standards organizations. We belcve hat
10 the extent necessary to permit the fderal employees o take part in the standard- seting acivies,
§208 does not b such servie.

Section 208 prokibits an offcer or employee from taking art as a government offcal naey
“particular mater” in which h or she has & financial inerest_ The stafute imputes o the employee:
th fnancial intercsts of cetain other persons and entites, ncluding an “orgarization in which he s
serving as ofcer, director, ruste, generalpartner o employe” 18 U.S.C. § 208(a). Inan caer
cpinion, we chserved thai when an cployee i acting n i or her oficialcapacity as a diector or
offce of an outside enity, the work for that entity ecessariy entil offiel acton affecting the
entitys fnancial interests. We therefore concluded that, under 18 US.C. § 208, the “broad
profibiton agains. conlicts ufiterest within the fderal overnment would prevent a govermment
employee from scrving on the board of directors of an outside organization i his or her offcal
capacty, in the absence of: (1) statutory cuthority or a release of fiduciary obligatons by the
arganization that might eliminate the confic: of inferest, o (2) a waiver of the requirements of §
208(a), pursuant 0 18 U.S.C. § 208(5) " Memorancum for Howard M Shapio, General Counsel,
Feteral Burcau of Investigstion, from Beth Nolan, Deputy Assstant Attorney General, Offic of
Legal Counsel, Re: Service on the Board of Directors of Non-Federal Eiies by Burcau Pessomel
in Their Official Capactes. at 1 (Nov. 19, 1996) (FBI Opinion"). Ir. particular, if “Congress has
aunhorized the service by tatute, the offcial ‘serves . in an ex offco rether than personal
capacty,” owes a duty orly o the Urited States, and does not violat section 208." Memorandum
for).Virgi Mattingly,Jr. General Counsel, Federal Reserve Bosrd,from Richard . S, Deputy
Assistant Atiomey General, Offce of Legal Counsel, Re:_Dircetorships of Bank for International
Setlements at 2 (May 6, 1997) (citation omitted) (*FRB Opinion").





[image: image2.png]Since the FBI Opinion, we have had a number of occasions t0 consider whether paricular
atutes confer authority for service on cutside boards. We have found such authority in  range of
circumstances. Sometimes the statutes expressly contemplatec offcial service on en ouiside board.
‘SeeMemorandurfor Files, rom Dzricl Koffky, Re: Foundatiansand Comissions Under Fulbright
Brogram (Oct. 24, 1997); Memorandur for Files, fom Daniel Koflsky, Re._Service on Qubide
Bourd (Feb. 27, 199%) (United States-India Fund for Cultral, Educational, end Scientiic
Cooperation). I another instance, the statute was less explicit, bot we found the authority because
service an the outside entity was a means by which ths Urited States negoriated with foreign
ovemments ard "the breadth of the President’s power [inthat area] counsels a broad reading of
congressional authorizution for partcular means by which the power may be exerciscd.” FRB
Opinion at 3 (citation omittcd). In one other instance, where the agency largely conducs 15
operations i sectet and had to create the outside entiy to preserve the secrecy of it work, we
concluded that the outside organizatian s, for elevan purposes, apart of the federal government,
and thus no confic existed.

As this experience inapplying the principles ofthe FBI Opinion has made clear, Congress hes
enacted a variety of arrangements contemplating. dirccly or indirecly, that federal employees will
participate in outside organizations, inluding oy serving on thi- boards, and it would frustrate these.
arrengements i such service wore considercd a disqualfying “director(ship] " under 18 U.S.C. § 208,
See Memorandum for Kenneth R, Schmalzbach, Assistant General Counsel, Department of the
Treasury, Re. Apolicabity of 18 US C_§ 208 tothe Proposed Appointment of the Deputy Assiscant
Secretary to the Board ofthe Collzge Construction Loan Insurance Association, a1 3 (ure 22,1994)
(categories of service considered outside statute). We believs that there s circumstances in which
sttutory authority for service on an outside board can be fourd even though Congress has not
expressiy addressed that service. When Congresshas specificallyprovidedfor panicipation in outside:
organizations and such participation, to cary out the statutory purposes, entals

satutory autkorization may be inferred.

Here, Congres s rovid tha, i generl, el agenies and depariments “sall s
{echnicalstandards that e doveloped o doptd by voluntry consensus standrds boces” and,n
camying out this ruirrnt, “shll consut with voluntary, private sectr, consensus sandards
bodies and shall,when uch participaion i inthe publicrterestand iscorparible with ageney and
deparimental misions, authrise, prories, and hadgt resources,particpate withsuch bodies in
the developmen: of technical standards ™ Pub. L. No. 104113, § 12(d)(1) & (2), 110 Stat. 775, 783
(1990}, 15U-S C. § 272 note (emphass adde). Asthe leglativeristory xplins, Congres dsred
and anicipated that federal agencies would “work closly” with voluntary stindard-seting
oxganization, tha these rganizatons would incude active govemment paricipatior,” and hat
agencies would “work withthise volunary consensus stndards bodies, whensver and wherever
approprite ™ H. R Rep. 104-390,a 15, 25 (1995). When the board of an ouside organizaion
s annegrs ol inthe process of setin standards, i would therfore fsirte the st 0
fortd fderal employees from being on the board. They could not then ake the “acive” role tra
Congress manduted. To crry ot the tatut, heefore, emplayees may srve on thase oo
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[image: image3.png]boards without ruaring afoul of 18 U.S C.§ 208, ifthe boards are engaged i the standard-seting
ies i which Congress diected federal agencies  pariipate

To be sure, § 208 allows o waivers when the employee's “interest i not so substantia as
10 be decmed likely to affect the integrity of the services which the Government may expect,” 13
U'S.C.§208(b)(1), and thusa conclusion that § 208 generally would bar employees fiom serving on
standard-setting boies in thir oficialcapacities would not necessarily have preverted the service
i every instance. Nevertheless, reliance on the waiver procedure would not be consonan: with the
stautory scheme here. Congress itslf has resolved the possible conflict between daties (0 the
organization and dutes o the United States, atleast o the extent that the criminal profibiion
be atissue.

‘We would not reach the same conclusion, however, ifthe board of an organization hed only
admiristrative responsibilities and was not dicecly invalved in standad-se'ting In that event, the
congressional direction to “participate . in the developmert of techrical standards” would not
apply. Consequently, n accordance with e FBI Opinion, § 208 would bar the service on the board,
absent 2 waiver of an effctive release from fidcitry daty.

Finally, yo s ask s o confirm your view that an employee's service in an offcalcepacity
s the chai of4 woring commitice or subcomimitee ofa standard.-seting organizaton, o the extert
the posidon imposes no fiduciary duty ead creetes wo exmployer-<mployee relationsip, would not
implicate 18 US.C. § 208. We agree that service in such a posiion would not iself trigger the.
Statute. Indesd, we are fur from certain that a position other than one specificd in § 208 —“officer,
irector, trustee, general partner or employee” — could be the basis for imputing an orgarization's
financial interst to the cmploye, cven If that other positon crested 4 fiduciary duty to the
organization. In any evem, the posiions you deseribe would not give rise 0 an imputed
disqualiication

Please let us know if we may be of further asisance.




